lördag, april 30, 2011

Hail to the burning mosque

Jag gillar CGI-marinerade filmer, särskild scifi-filmer, men det finns en kategori som inte faller mig i smaken. Det är den totalt överdoserade varianten som riktar sig till den övermätta amerikanska publiken. Klimax utspelar sig nästan alltid på hemmaplan och det åtföljs av hela världen, det vill säga pyramiderna, Eiffeltornet och Big Ben, lär sig rädda sin sega bakdel med den oumbärliga lösningen som amerikanarna klurat ut. Det är maximal fart ända från första minuten och när filmen är över förväntas tittaren ha lärt sig ett par sensmoraliska självklarheter mellan explosionerna. Dock ska jag villigt att erkänna att det kommer att komma en film i den kategorin som jag med glädje kommer att besöka bio för, och det är Transformers 3. Inte för att jag är imponerad av dess talande megarobotar, story som kan skrivas på en servett eller pompösa CGI, utan för en enda enkel sak, och det är detta:


Ni som har följt bloggen minns kanske mitt inlägg om Robert Emmerichs antimuslimska hållning i sin film 2012 och varför jag bojkottade den just på grund av det. I den kommande robotfilmens trailer få vi se en kort men ändå slående scen som gör det som Emmerichs muslimförakt hindrade honom att göra. Vi får se en gigantisk moské med minareter i hjärtat av Chicagos panorama, där filmen utspelar sig, på en vacker konstgjord udde ute till havs. Med metropolen som bakgrund och en förgrund av amerikanska flaggor är moskén lika sönderbombat och brinnande som några av landets övriga symbolik – kapitalism, industrialism och framgång – inte mer, inte mindre. Michael Bay och producenterna är modiga på en plats och i en tid då USA kryper mer och mer in i ett ruttet dinosaurieskal. Det är mer än en förstörd moské på film, för ur lågorna kommer uppbyggandet av en reviderad syn.

Här väljer man att skänka en hedersvärd position av stadsbilden till något som numera uppfattas så kontroversiellt och främmande att man gör allt för att förhindra uppförandet av det. Det får utgöra ett monument – inte i periferin av samhället – utan i fronten till dess tvenne minaretprydda möte med omvärlden, med landets fana som stängsel och övriga folket i ryggen. Detta kan ses som inte bara ett finger till alla park 51-protestanter då man ger en viktig del av sitt sceneri till muslimerna, utan jag ser det även som att gänget drar sitt strå för att försvara landets (och i allmänhet) religionsfrihet. Man delar på lyckor och misär vare sig man gillar det eller inte och allt som sker i hemmet drabbar familjens medlemmar. Det finns folk med mediemakt som verkar ha fått nog av splittring, rasism och isolationism. De finns folk som säger nej till att andra exkluderas från sina rättigheter pga hat och förakt.

Frågan blir om moskén blir kvar i riktiga filmen eller om man tvingas kompromissa av diverse skäl, och enda sättet att ta reda på det blir att titta på det. Kanske läser jag in mer i denna korta snutt än vad som var tänkt med den, men om något så bör mina ord ses som hedersbetygelse. Jag har försökt leta efter information om ifall detta är en fiktiv eller en riktig moské men jag har inte stött på något. Oavsett dess verklighet så är betydelsen densamma. Det finns en tragisk underton i att jämlikhet ska behöva få sin främsta symbolik i form av kristider för att folk ska förstå. Det är kanske är bara i smärtans union som människan kan komma förbi sina fördummande fördomar, men det behöver definitivt inte vara så. Det är en förolämpning av vår intelligens. Tillsvidare får vi låta bli saliga av sådana subtila inslag. Tänk att en brinnande moské faktiskt kan skänka glädje.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena!

Du är såååååå observant, önskar att fler vore lika observanta som dig i en tid som domineras av det visuella! Jag älskar själv film, och just nu kollar jag på satir som görs av muslimer om majoritetskulturens fördomar samt egna stereotyper om hur det är att leva i samhällen där muslimer är en minoritet . Skulle du kunna kolla på t.ex en fransk grupp
http://www.apartcatoutvabien.com/ och säg vad du tycker. Finns det svenska muslimer som sysslar med sådant? Alltså film, ej standup...
Hälsningar,
Isabella

Anonym sa...

den här är lätt att följa även för en som inte kan franska, och är ganska typisk för gruppen:-)

http://www.apartcatoutvabien.com/video-le-cote-obscur-4.html

Isabella

THE Banana sa...

Tjena Isabella!

Kul att du gillade inlägget. Den där amatörgruppen känner jag inte till men de har en härlig idé. Det är som du säger - även om man som jag inte kan franska så hänger man med i handlingen - speciellt om man har sett "liknande" situationer.


Tyvärr har jag inte sett något liknande på svenska och om mågon filmkunnig person tog tag i det så tror jag att intresset för det skulle vara rätt så stort. Det finns ju stoff till det, så att säga.