måndag, november 30, 2009

Somewhere over Europe…

Videon rekommenderas efter att man har läst inlägget


Nu när haschdimmorna har lagt sig i SVP:s och deras eurolojalisters lokaler är verkligheten i fatt hela kontinentens medvetande. Misstaget är ett faktum och varken den humanistiska delen av Schweiz eller Europa har möjlighet att döva ångesten med ett dagen-efter-piller. Den enskilde väljarens specifika rasism mot muslimer satte med demokratiska medel ännu en pusselbit på plats, och bilden som tar form är inte alls tilltalande. Detta med Europas folkpartister och den muslimspecifika rasismen är ett egendomligt sammanträffande. Med tanke på den interna skiljaktigheten som folkpartierna uppvisar på den politiska kompassen, och då både i teori och i praktik, torde det enda kvarvarande gemensamma elementet vara ordet folk i namnet. I sin komplexitet ska det dock inte reduceras till semantisk fråga. Det är folkets stämma som bär upp partierna och hatet har gått ifrån att vara ett forum för enfrågepartierna till att inkorporeras i det kompletta partiprogrammet. Komplexiteten stannar inte där utan den omhuldar de kontinentala strömningarna vars sammanflöde växer för var dag.

Att kalla väljarna för lättrogna och/eller okunniga är att göra saken enkel för sig själv. Frågeställningen är ej intressant längre. SVP:s förtalande rasistiska propaganda flödade fritt och folket exponerades för dess vansinne. Den var dock inte invasiv, inget som injicerades eller inhalerades. Väljarna gjorde sina åsikter offentliggjorda av egen kraft och fri vilja och det personliga beslutet ska varken bortförklaras eller förmildras. Folket vill ha det så och det är medvetet om att det vill tillgodoräkna sig dess frukter, precis som i alla övriga val. I anslutning till detta ska det nämnas att i debatten hade man skapat plats för en enda differentiering – Schweizare kontra muslimer. Det var aldrig varit tal om extremism, terrorism eller odemokratiska krafter som specifika gissel utan debattens enda stöt-och-blöt-kudde var islam i det offentliga rummet. Monstret Musse Skägg har via demoniserande politisk och ideologisk neutralisering uppnått en internaliserad status hos den antimuslimska europén och denne föds med sanningen om världen.

Av samma anledning skall valresultatets marginal varken förvåna eller förfära. Av landets 4 korta minareter kom den första till 1995. Nu, 14 år senare, har det Schweiziska tålamodet kommit till ända. Valet föregicks av ett flertal vandaliseringar och attacker mot moskén i Genève. Under den gångna månaden har övriga Europa rapporterat bland annat om attacker, knivattacker, misshandel, multipla attacker mot våldsamma attacker mot utövande av livsstil riktade mot muslimer. Tas diskussionen ner från ovanstående risknivå till estetisk-arkitektoniskt inspirerat orosmoment om 4 torn trädhöga torn så misstar man sig bortom seriositet. Den europeiska anti-muslimska fronten sonderar terrängen och ju mer explicit hatet blir desto större politiskt makt får det – ett fruktansvärt bekant mönster. Spelar rasismen hasard med muslimer i potten så finns förlust inte med på kartan. Gårdagens reslutat erbjuder en win-win situation för den muslimhatande rörelsen – låter omvärlden resultatet segla obemärkt förbi är det en direkt vinst och ses det som provokation som leder till reaktioner är det en indirekt vinst. Båda är långsiktiga, sympativäckande och offensiva.

Den store förloraren i denna utveckling är inte bara muslimen utan även övriga världen. Aldrig mer handlade inte bara om att ge efter sjukliga impulser. Aldrig mer handlade inte bara om lärdom av människans mörka sida. Aldrig mer handlade inte bara om att förhindra upprepandet av historia. Hatets och föraktets mentalitet har fått stridsbröderna demokrati och mänskliga rättigheter att vända sina mot varandra. Den viktigaste lärdomen är att mänskliga rättigheter har ännu en gång bekräftats att vara underordnad inte bara diktatur utan även demokrati – något som går tvärtemot dess primära syfte. Tanken i all dess enkelhet är att man bara ska ha förordnade rättigheter - oavsett politiska vindar, ekonomiska kriser eller globala förändringar. Man kan roa sig med att dividera om ena sätt är mer berättigat eller rättfärdigat än det andra men det enda vettiga faktumet som finns är att något som är heligt skyddat för en utsätts för en annans godtycke och egenmäktighet. Det som skulle vara demokrati och mänskliga rättigheter är nu, tack vare diktaturens och demokratins extremister, demokrati eller mänskliga rättigheter. Parti eller inte har folket talat, ingen tvekan om det.

Uppdat 091202: där det finns mörker brukar ljuset vara tydligast...

Ytterligare läsning: tidigare om ämnet på denna blogg. Bouhamza säger alltid det på ett skakande sätt - antingen för att man berörs eller för att man skrattar. Niclas säger det som det är. Den Schweiziske professorn Tariq Ramadans artikel om valutfallet är givande läsning. Newsmill.

SvD1, SvD2, SvD3

13 kommentarer:

ابو حمزة ادريس السولناوي sa...

Den här gången skall ingen kunna säga att de intet visste!

Den här gången vet vi vad följden är om vi står tysta och hoppas att orosmolnet skall dra förbi.

Hur länge skall liberala krönikörer kunna hävda att det inte finns någon rasism riktad mot muslimer?

Man har redan angripit slöjan och minareter. Vad blir nästa steg? Namnreformer? Arabiskaförbud? En halvmåne att bära på armen? Näringsförbud?

Men rasism? Nej nej, absolut inte. Det är demokratiskt tagna beslut...

Led vägen broder!

Anonym sa...

För den som vill förkovra sig...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati#Islam

drottningen sa...

J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

THE Banana sa...

Bouhamza:

allt är på agendan, broder min. Det verkar som att det är en allt-eller-inget-deal - det är 100% fel på allt som muslimen är, gör och står för! Bro, Allah är den ende ledaren och han välsignar oss med att begåva en del av oss, bröder som du. Jag känner att det är läge att stå emot de rasistiska impulserna på ett tydligt, öppet och framförallt effektivt sätt. Vi måste ut, sprida ut våra ord, dra ner byxorna på dom som orsakar detta. Det gäller att organisera sig utifrån det samhälle vi lever i med tyngdpunkt på delaktighet.

Anonym:

det finns lite info och referenser där men det lilla stycket gör ämnet en minimal bråkdel med rättvisa. Jag kan tipsa om ett par böcker som introduktion till ämnet demokrati ur islamiskt och muslimskt perspektiv:

* för lite idéhistorik kan man läsa "lost history" ab Michael Hamilton Morgan

* The fall and rise of the islamic state av Noa Feldman

* islam and the challenge of democracy - en antologi med analyser som både historiska och nutida aspekter av ämnet.

Sedan är det alltid bra att ha läst Mattias Gardells bok "Bin Laden i våra hjärtan" för att få ett hum om hur stor nutida aspekten är.

Drottningen:

wow....hennes majestät har också tagit sig hit. TIll saken:

minaretens historiska aspekt är ointressant, så pass ointressant att de Schweiziska rasisterna inte ens nämnde det. det var aldrig en fråga om historisk relevans utan snarare on en nutida offensiv på muslimerna. Dina ord bekräftar min tes i sista stycket - demokrati anses vara så heligt att den får även upplösa mänskliga rättigheter.

Anonym sa...

vad bölar ni muslimer för? man avrättar kristna människor dagligen i era hem länder...
Vad har ni att säga om det?

muslimer är ett hungrigt släkte... de lär aldrig bli mätta... inte förrän hela världen är muslimskt!

så är det... och det vet ni mycket väl om... det är vad islam går ut på! europeer är inte som era egna grannar där hemma... vi är lite smartare än så!

THE Banana sa...

Anonym:

det är sällan en person kan slå så många bottenrekord i enfald, hat, rasism och okunskap på en och samma gång men på något sätt har du lyckats. Din rasism är på en nivå att den inte kan bemötas på en enkel blogg, den fordrar sluten psykvård.

Muslim och svensk - samtidigt! sa...

"Anonym":

I mitt hemland, Sverige, avrättas inte kristna. Däremot avrättas "kristna" i bl.a. USA och vissa Sydamerikanska länder. Självklart är det tråkigt om oskyldiga kristna drabbas av dessa länders applicering av dödsstraff och avrättningar.

THE Banana sa...

Väl rutet, svensk och muslim!

Anonym sa...

Tacka direktdemokratin!

I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna!

Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

THE Banana sa...

Anonym:

givetvis - JA till intolerans, JA till förtryck, JA till rasism - JA till avskaffande av folkrätten! Inte undra på att idén är så attraktiv inte bara i diktaturer utan även i demokratier.

Anonym sa...

Banana, du försöker tydligen försvara islams illdåd och rent katastrofala demokratiska underskott. Du bör nog ta en titt på den här BBC-dokumentären "Undercovered Mosque" som sändes i den svenska kulturkanalen Axess häromveckan.

Du kan se filmen via de här länkarna:

http://video.google.com/videoplay?docid=2515587181120245843&ei=U40dS8DNGZjD-QbYkM3RAQ&q=Undercover+Mosque&client=safari#

Eller den här:

http://video.google.com/videosearch?client=safari&rls=en&q=Undercover+Mosque&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=TY0dS6XGH4WF4Qah3OzmAg&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBEQqwQwAA#client=safari&rls=en&q=Undercover+Mosque&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=TY0dS6XGH4WF4Qah3OzmAg&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBEQqwQwAA&qvid=Undercover+Mosque&vid=2515587181120245843


Låt sedan gärna tittarna avgöra huruvida islam är en fredens och kärlekens religion eller inte.

Johan P. sa...

Apropå dina inlägg här om bland annat demokrati vill jag försöka bredda insikterna med hjälp av en färsk ledarartikel i Världen idag. Artikeln avslöjar tydligt det stora hyckleriet i flera muslimska länder i deras retorik mot Schweiz efter folkomröstningen nyligen om minareternas vara eller inte vara.

Så här skriver juristen och tidningens utrikesredaktör Mats Tunehag:

"Religionsfrihet som regn i Sahara
I mycken media i Väst framställdes folkomröstningen i Schweiz som en stor katastrof för religionsfriheten. Det behövs lite bredd och sans i debatten.
Schweiz har fortfarande religionsfrihet – även för muslimer. Det finns moskéer i det lilla alplandet, till och med minareter. Fler moskéer får byggas. Dock är minareter inget avgörande i muslimsk tro. De har ingen grund i Koranen, lika lite som kyrktorn har en grund i Bibeln. Minareter och kyrktorn är kulturella och arkitektoniska uttryck. Både kristna och muslimer kan utöva sina religioner – utan att vara förtryckta eller förföljda – även om man inte har en minaret eller ett kyrktorn.
Också i muslimvärlden uppmärksammades Schweiz. Iran hotar med att straffa Schweiz, och hot kom även från Turkiet. Dessa två stora muslimska länder klagar på bristen på religionsfrihet i Schweiz. Ska man skratta eller gråta? Det är ungefär som att höra Hitler anklaga Churchill för bristande engagemang mot antisemitism i Storbritannien. En schweizare kan välja att gå till en kyrka eller en moské. En muslimsk iranier är förbjuden att besöka en kyrka i Teheran. Religionsfrihet i Iran är som regn i Sahara – inte vanligt förekommande.

Ungefär samtidigt med folkomröstningen i Schweiz, publicerades en opinionsundersökning från Turkiet och ett lagförslag lades fram på Maldiverna. Detta kommer säkerligen inte att uppmärksammas av media i allmänhet, väcka någon debatt eller få politiker att uttala fördömanden.
Den 18 november antog ett enigt parlament på Maldiverna framtagandet av ett lagförslag som totalt förbjuder alla icke-muslimska former och platser av religionsutövning. Det lilla öriket i Indiska oceanen har redan islam som statsreligion och redan nu är islam den enda lagliga religionen i landet. Men man satsar på både livrem och hängslen: Allt icke-muslimskt och alla icke-muslimer ska förbjudas och förkastas flera gånger om – i konstitution, lagar och förordningar. Borde inte Carl Bildt fördöma detta? Borde inte Aftonbladet anordna bojkott av turistresor till Maldiverna?

Även religionsfriheten i Turkiet har sin Sahara-anknytning: den är som en hägring, på lite håll verkar den finnas, men när man kommer närmare så – poff – är den borta. Konstitutionen medger religionsfrihet, men i praktiken diskriminerar och förföljer både stat och samhälle kristna.
Och en turkisk undersökning från Sabanci university visar att 59 procent av turkarna menar att icke-muslimer inte ska tillåtas att mötas. Majoriteten anser också att kristna inte ska tillåtas att publicera och distribuera böcker om kristen tro. I skolböcker framställs kristna som landsförrädare, som underminerar landets säkerhet. En av de två professorer som genomförde undersökningen, säger att det innebär risker att anordna en icke-muslimsk samling i dagens Turkiet, till och med i storstaden Istanbul.
Det finns över 70 miljoner muslimer i Turkiet, och över 70 miljoner muslimer i Iran. Både länderna har kristna minoriteter som diskrimineras och förföljs. Det blir ihåligt och patetiskt när dessa två länder klagar på Schweiz och utfärdar hot. Varför är det så tyst i media om detta? Vem har religionsfrihet i praktiken: muslimer i Schweiz eller kristna i Iran, Turkiet och Maldiverna?

Mats Tunehag
ledarsidan@varldenidag.se


http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=6122&Itemid=31

THE Banana sa...

Anonym med google länkar:

Inslaget är inte något nytt och det skiljer sig inte ett dugg från hur många har använt den - du försöker tydligen försvara och rättfärdiga selektivt avskaffande av mänskliga rättigheter, rasism, hat och folkmordsretorik med godtyckliga pandemiska generaliseringar. Då skyr du inga medel, eftersom du anser dig vara född med sanningen och är den ende som besitter rättighet att döma över andra. Folkmord brukar inledas av människor med sådant tänkande.

Johan:

Ja, det är föga förvånande att Världen idag nyttjar varje chans att uttrycka sin avsmak mot det som heter det islamiska/muslimska. Tunehag har en fallenhet att öppet deklarera det muslim- och islamhatande i sina artiklar, även om han tror sig måla i dessa så subtila som möjligt. Min tanke är att Tunehag slår ett slag för Världen idags Schweiziska bältesbrödrar EDU som bl a stod vakom valet. Det finns så mycket sak- och slutfel i Tunehags artikel att det skulle ta ett par inlägg för att dissekera dem. Jag drar några som snabbast:

* argumentet för förbudet var inte av arkitektonisk eller stadsstrategisk karaktär - det motiverades med att muslimerna var på väg att ta över med sin efterblivenhet. Det är det som Tunehag vill försvara.

* Om man läser Tariq Ramadans artikel så ser man det självklarast lysande argumentet - högerextremismen är enad i europa och man använder många fronter. Dessa utgör sen fog för varandras utveckling - tycker man att sjalförbudet går bra i Frankrike kan den lika gärna bli en europeisk angelägenhet etc.

* Turkiet är en ultrasekulär stat med problem med de flesta av dess minoriteter. Tunehag vill gärna använda kristenheten mot muslimismen men glömmer som en blind fåne att Turkiets mest förtryckta minoritet är - de muslimska kurderna.

* det är ändå obehagligt att Tunehags åsikt går ut på att människor, hela nationer, mer eller mindre demokratiska, politiska system - alla ska hållas moraliskt skyldiga och förväntas hålla klaffen i skuggan av händelser i världen. Är Tunehag av sådan moralisk dignitet att han har en dömande position att tillåta andra föra talan?