måndag, september 28, 2009

Something Kurdish to enjoy

Lite mera musik. Nu är det kurdisk klassisk-modern musik som är på tapeten. Uttrycket "klassisk-modern" är egenmyntat och ska differentiera stilen från klassisk-klassisk, som innebär traditionell folklor med traditionella instrument. Klassisk modern är traditionell musik med inslag av traditionellt okonventionella orkesterinstrument såsom stråkar, piano och dragspel. I botten ligger den traditionella musiken kvar men man har klätt den en ny dräkt efter klassisk harmonilära. Videogruppens maestro, Enwer Qeredaxi, är en nutida levande legend inom genren och han har bidragit med att både skapa och modernisera musik/produktioner som idag kännetecknar den. Med hans gedigna och trogna kunnande medföljer enligt bruk en god portion självgodhet och arrogans, vilka återspeglar sig i musiken. T ex får den som står för sången torrt se sig som ett instrument utan fokus och han/hon får absolut inte sjunga ut ur eget hjärta. Istället får denne prompt finna sig i att följa hans instruktioner till punkt och pricka även när det kommer till detaljer som frekvens, duration och placering av vibrato. Aja, vackert blir det i alla fall. Sångerskan heter Avan Cemal och i denna video uppträder de med en potpurri av 2 gamla låtar med 2 av Irakiska Kurdistans största kurdiska dialekter. Den första är på sorani (sydost-kurdiska) och heter "ay khuda lam agr barana" vilket bokstavligen betyder "herregud, vilket eldregn" och vars andemening är "Åh gud, vilken infernalisk situation jag är i" - hjärta och smärta för hela slanten. Den andra låten är på bahdini (nordväst-kurdiska) och heter "Narine" och betyder ungefär "vackra älskling". Hmm....hade de inget annat för sig förr i tiden än flörtande...

2 kommentarer:

dahliablomman sa...

Salam!

Zor sopas bå am clipa joana! Hon kan verkligen sjunga, traditionell folklor skall det vara. Idag verkar det som om alla kan sätta ihop en text o börja nynna den till en låt. Tragisk hur vissa vill ta efter den musikstilen som finns här i väst. De gånger jag lyssnar på kurdisk musik är det den här gruppen jag lyssnar på: (http://www.youtube.com/watch?v=S3QtDcJGrGg) resten kan slänga sig i väggen tycker jag =P men nu vet jag att det finns andra som sjunger fint. Tack!

Ps. jag föredrar nog dåtidens flörtande än dagens :D

/ws

THE Banana sa...

Ws and youre welcome :).

Jag har absolut inget emot modern musik, snararr tvärtom. Ju bredare utbud desto bättre. Dock instämmer jag i att allt är inte av värde att lyssna på. Snarare är det mesta som produceras som kurdisk musik idag rena sk*ten, särskilt när det kommer till texterna. Hade tänkt skriva ett inlägg om det längre fram. Kamkars är en av favoriterna och de kommer att tas upp längre fram, de med.